1 - کدام یک از کیست های تخمدان لازم است که جراحی شوند؟

اگر کیستی در سونوگرافی با نمای ساده گزارش شده و فقط حاوی مایع بوده جزء توپُر ندارد و ابعاد آن کوچکتر از ۹ سانتیمتر باشد، در خانم های قبل از سنین یائسگی اگر آزمایش های مربوطه مشکلی نداشته باشد و موجب عوارضی نظیر درد نشده باشد ممکن است توسط پزشک توصیه به جراحی نشده و با صبر و انتظار و یا با مصرف داروهایی نظیر ocp (داروهای ضد بارداری) درمان شوند.

2- کدام یک از انواع کیست های تخمدانی قابل درمان با دارو هستند؟

کیست های ساده فولیکولی به خودی خود از بین می روند و یا با مصرف ocp درمان میشوند. این کیست ها از عدم تخمک گذاری در یک سیکل ماهیانه ایجاد میشوند و فولیکولی که در طول سیکل ماهیانه رشد کرده و به مرحله تخمک گذاری رسیده است ممکن است در اثر عواملی پاره نشده و تخمک گذاری انجام نشود و فولیکول به رشد خود ادامه دهد ولی به ندرت به بیش از ۵ سانتیمتر میرسد.

کیستهای اندومتریوما که از بیماری اندومتریوز ناشی میشوند در ابعاد کوچکتر از سه سانتیمتر نیز قابل درمان هستند، اگر ocp جهت درمان اندومتریوزیس استفاده میکنید بهتر است که آن را قطع نکنید و مداوم مصرف کنید و یا اینکه حداقل هر ماه قطع نکنید. در درمان اندومتریوزیس گفته میشود که چون استروژن در رشد آن موثر است از قرصهایی استفاده شود که حاوی استروژن پایین تری هستند نظیر LD و مصرف OCP با دوز بالا نظیر HD باعث رشد اندومتریوزیس شده در حالیکه ممکن است در درمان کیست فولیکولی موثر باشد.

3 - کدام یک از کیست های تخمدان را میتوان با لاپاروسکوپی جراحی شوند؟

تمام انواع کیست های تخمدان با هر اندازه اگر بد خیم نباشند بسته به مهارت جراح، قابل جراحی با لاپاروسکوپی میباشند.

4 - آیا سوزش سر دل در بارداری طبیعی است؟

این علامت از شکایت های بسیار شایع زنانه حامله است و در اثر رفلوکس (بازگشت محتویات معده به داخل بخش تحتانی مری به وجود میآید، فشرده شدن معده توسط رحم همراه با شل شدن اسفنگتر تحتانی مری در آن موثر است. در اکثر زنان حامله علائم خفیف هستند و با رعایت وعده های غذایی مکرر تر اما کم حجم تر و پرهیز از خم شدن یا صاف خوابیدن، بر طرف میشوند.

آنتی اکسیدان ها نظیر هیدروکسید آلومینیوم و یا منیزیوم ممکن است بهبود قابل توجهی را ایجاد کنند.

5 - با کمر درد در بارداری چه باید کرد؟

تقریبا ۷۰ درصد زنان حامله درجاتی از کمر درد را گزارش میکنند کمر درد خفیف به دنبال کشش شدید و نیز به علت خم شدن بلند کردن اشیاء یا راه رفتن بیش از حد رخ میدهد. با روش های زیر میتوان کمر درد را کاهش داد: چمباتمه زدن (سرپا نشستن) به جای خم شدن در هنگام برداشتن اشیاء از زمین، حمایت پشت با بالش در هنگام نشستن، و پرهیز از پوشیدن کفش های پاشنه بلند.

شکایت های مرتبط با کمر درد با پیشرفت حاملگی افزایش مییابند و در زنان چاق و در زنان دارای سابقه کمر درد شایع تر هستند.

تا زمانی که معاینه کامل ارتوپدیک انجام نشده است کمر درد شدید نباید صرفا به حاملگی نسبت داده شود.

درد شدید علل ناشایع دیگری نیز دارد، نظیر بیماری دیسک بین مهره ای، آرتریت، استئوپروز یا با شیوع بیشتر اسپاسم و حساسیت عضلانی. پزشک مناسب با سن حاملگی میتواند داروهایی تجویز کند و یا کمر بندهای خاص پس از بر طرف شدن درد حاد میتوان با ورزش های تقویت کننده عضلات که توسط متخصص طب فیزیکی ارائه میشوند. ثبات ستون فقرات و مفاصل هیپ را که برای تحمل افزایش بار ناشی از حاملگی ضرورت دارد بهبود بخشید.